Dünyaca ünlü bir temel gıda olan patates, pek çok öğünümüzün yıldızıdır. Her zaman ihtiyaç duyulan bu besin maddesi genellikle bol miktarda alınır ve mahzenlerimizde yerini alır. Ama filizlenmeye başladığında ne yapacağını biliyor musun? İşte filizlenmiş patatesler hakkında bazı sorular.
Filizlenmiş patatesin içindeki bilim
Patatesler genellikle yüksek sıcaklık, nem ve ışık bulunan ortamda kaldıklarında filizlenmeye başlarlar. Filizlenmeye başladığında yeni bir patatese dönüşür ve canlanır. Filizlenmiş patates işlemi sırasında solanin ve chaconine gibi glikoalkaloid tipi atıkların seviyeleri artabilir. Bu bileşenler patateste doğal olarak bulunur. Patatesi böceklerden korur ve doğal bir savunma sistemi oluşturur. Ancak solanin ve chaconine bileşiklerinin aşırı tüketimi mide bulantısı, baş dönmesi ve kalp hastalığı gibi hasarlara neden olabilir. Yüksek glikoalkaloid içeriğine sahip patatesler çimlenmenin yanı sıra yeşilimsi bir renk ve acı bir tat verir. Bu patatesler tüketilmemelidir.
Filizlenmiş patates yiyebilir misin?
Filizlenmiş patates yemenin riskleri olsa da belirli koşullar sağlandığında yemek mümkündür. Filizlenen kısımları kalan yeşil kısımlar ile iyice temizlemelisiniz. Kestiğiniz patateslerin geri kalanı sert ve kokusuzsa, ısı glikoalkaloidi bozabileceğinden patatesleri yeterince yüksek sıcaklıkta pişirmeye özen gösterin.
Patateslerin filizlenmemesi için ipuçları
Serin, karanlık ve iyi havalandırılmış bir yerde bırakın. Yüksek sıcaklık ve ışık çimlenmeyi hızlandıracaktır. Çoğunlukla evlerimizdeki mahzenler patates depolamak için uygun bir alandır.
Patateslerinizi sürekli incelerseniz, filizlenmiş patatesleri başkalarına yaymadan önce çıkarmanız gerekecektir.
Filizlenmiş patateslere alternatifler
Patatesler buruşmuş, buruşmuş ve çok fazla filizlenmişse tüketmek için riske atmak yerine kullanabilirsiniz. Filizlenmiş patatesinizi kompost yani organik gübre haline getirerek bahçenizin toprağını zenginleştirebilirsiniz. Alternatif olarak ekip yeni bir patates yetiştirebilir.
mengen-ajans.com.tr