Teknoloji

Japon bilim adamları, ışığa maruz kaldığında renk değiştiren ve eriyen nadir bir kristal keşfettiler.

Japonya’daki Osaka Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, ultraviyole ışığa maruz kaldığında eriyen küçük bir kristal keşfetti. Araştırmacılara göre, Kristal eridiğinde, parlaklık seviyesinde bir dizi değişiklik meydana gelir. ve kristal moleküler seviyede değişiyor. Bu olağandışı olsa da, araştırmacılar buna ” fotoindüklenmiş kristalden sıvıya geçiş“( PCLT) dedikleri bu türün değişime uğrayan ilk şey olmadığını söylüyor.

Nadir kristallerde bu tür değişiklikleri inceleyebilmek, araştırmacıların süreci daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Araştırmacılar, örneğin kristallerin elektronik, fotonik ve hatta ilaç dağıtımı için tamamen yeni potansiyel kullanım alanları açabileceğini söylüyor.

Araştırmacıların görüntüsünde, Floresan mikroskop altında kristalin nasıl değiştiğini görebiliriz. . Kristal ışığa maruz kaldığında soluk yeşil renkte parlamaya başlar. Bununla birlikte, ona daha fazla maruz kalındığında yeşil tonu sarıya döner ve yavaş yavaş erimeye başlar.

Araştırmacılar, nadir kristalde gözlemledikleri erimeyi tam olarak neyin tetiklediğinden emin olmadıklarını belirtiyorlar. Işık kristal malzemede herhangi bir rasgele sıcaklık artışına neden olmadığından, ısı hiçbir şekilde tetikleyici değildir. Yerine, Kristaldeki diketon SO’nun aslında bir moleküler formdan diğerine geçtiğini buldular.

Bu fenomen hakkında daha fazla şey öğrenmek, araştırmacıların bu ırkların genel işleyişini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Daha fazla araştırmayla, ay kristallerinde örnek niteliğinde değişiklikler gözlemleyebiliriz. Ancak değişikliklerin neyden kaynaklandığı ve hangi tür kristalleri etkileyebileceği konusunda kesin bir bilgi yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu